Losstaande Projecten

Naast al deze activiteiten prik ik ook nog wel eens een vorkje mee met losstaande projecten. Projecten als jamsessies, eenmalige projecten of als gastzanger/-muzikant. Zo heb ik meegedaan met vele edities van de jamsessie in het Kraaienest te Medemblik. Deze werden voor een tijd maandelijks geörganiseerd door Zjon’s Guitarstore. Hier kwam altijd veel lokaal talent op af en het werd dikwijls een feestje.

Gastoptredens

rvtentertainment-losstaandeprojecten-thebretels

Eén van mijn eerste gastoptredens was met The Bretels. Dit is een coverband uit regio West-Friesland die veel liedjes uit de jaren ’60 en ’70. Ze spelen onder andere op lokale kermissen en evenementen.

Ten tijde van mijn gastoptreden gaven ze elk jaar een klein groepje mensen uit Wognum de mogelijkheid om op Tweede Kerstdag liedjes met ze mee te spelen en zingen. Dit voor een goed gevulde zaal bij Café Stam. Deze liedjes studeerde je dan thuis in en oefende je dan in twee of drie repetities met de band. De sfeer was hier altijd erg informeel en gezellig, wat zorgde voor een optreden die net zo informeel en gezellig was. De nummers die ik die avond mocht doen waren California Dreaming, in de uitvoering van Dave Days, en Suspicious Minds van Elvis Presley. Hier vloeide uiteindelijk ook uit voort dat ik begon met het spelen van musicals.

Niet lang hierna werd ik ook gevraagd voor een optreden tijdens carnaval in Wognum. Op de maandagavond speelt daar volgens traditie de band Reckless. Door de carnavalsvereniging worden er dan vier mensen uit het dorp gevraagd. Deze vier hebben dan een connectie met Prins Carnaval en mogen dan een paar nummers zingen. Met de muzikale begeleiding van Reckless uiteraard. Mijn nummers voor die avond waren het nummer Piano Man van Billy Joel en Country Boy van John Denver. Ook mocht ik één van de andere deelnemers helpen bij zijn versie van Iedereen Is Van De Wereld van The Scene. Het was een zeer geslaagde avond met een hoop gezelligheid en een uitzinnig publiek.

Onstage & Barocking Bach

rvtentertainment-losstaandeprojecten-onstagetake2

Gedurende mijn tijd bij de musical ontstond er in het dorp Spierdijk een evenement genaamd Onstage. Onder leiding van Frank en Sonja Hoebe en Marcel Feld. In De Pianokamer werd een platform ontwikkeld waarmee het talent uit de regio zich kon laten horen. Hoebe en Feld zorgen dan voor de organisatie van de avond en de muzikale begeleiding van de zeven talenten die een avondvullend programma ten tonele brengen. Elke deelnemer krijgt de mogelijkheid om zelf drie liedjes aan te dragen die ze graag willen spelen of zingen, maar mogen vervolgens de andere deelnemers vragen om ze daarbij te helpen, om zo het meeste te halen uit elkaar.

Tijd om deel te nemen…

De eerste keer dat het werd geörganiseerd deed er één van mijn medespeelsters bij Musical Wognum mee. Ik raakte meteen geënthousiasmeerd om zelf ook mee te doen met de volgende editie en zo geschiedde. Ik mocht op één van de twee avonden spelen van Onstage Take 2. Naast mijn eigen nummers heb ik ook gezorgd voor de gitaarbegeleiding van enkele nummers van mijn mededeelnemers. De avond was een succes en ik geniet enorm van dit soort projecten, dus het smaakte naar meer.

Het duurde dus niet lang voordat ik weer benaderd werd om deel te nemen. Dit was ongeveer anderhalf jaar later en ik had me in de tussentijd al meer muzikaal ontwikkeld. Ik was dan ook van plan om dit keer even flink uit te pakken. Van de eenentwintig nummers die bij Onstage Take 5 werden gespeeld had ik een hand in veertien ervan. Waarin ik zeven verschillende instrumenten heb bespeeld. Hieronder vallen zang, gitaar, basgitaar, piano, mondharmonica, percussie en tapdance. Dat vind ik het mooie van dit soort projecten. Je kan zelf de uitdaging opzoeken en nieuwe contacten leggen.

Een nieuwe uitdaging

rvtentertainment-losstaandeprojecten-onstagetake5

Ongeveer een jaar later werd ik door de ingehuurde gitarist, Rik Appel, gevraagd of ik één van de twee avonden bij Onstage Take 7 van hem over wilde nemen als onderdeel van de muzikale begeleiding. Dus ik kreeg nogmaals het plezier om in De Pianokamer te mogen spelen, maar dit keer als onderdeel van het organiserende team.

Een van de andere projecten dat is opgezet door Frank Hoebe is Barocking Bach. Dit is een vertelling van het levensverhaal van Johann Sebastian Bach, begeleid door een rockversie van de bekendere werken van deze componist. Toen de vaste gitarist van het orkest niet aanwezig kon zijn bij de tweede editie van dit concert, werd ik gevraagd of ik er niet wat voor voelde om de gitaarpartijen op mij te nemen. Ik voelde me vereerd en zei uiteraard ja op deze vraag. Dit was voor mij een zeer leerzaam project en een mooie uitdaging om mijn gitaarspel mee te verbeteren.

Guilty Pleasures Sing-A-Long

rvtentertainment-losstaandeprojecten-guiltypleasures

Tijdens het Nationale Theaterweekend organiseerde Schouwburg Het Park te Hoorn enkele evenementen, waaronder een avondje foute hits in de Othellozaal, onder de noemer Guilty Pleasures Sing-A-Long. Onder leiding van Peter Groenendijk en Patrice van Opstal van Popkoor Broadway werden muzikale talenten uit de regio benaderd om deze ‘foute’ nummers te komen zingen. Zo ook mijn zangleraar Marcel Swerissen van Vocal Center.

Hij is daarnaast ook leadzanger bij de feestband Melrose, met een goedgevulde agenda. Hierdoor kon hij dus helaas niet aanwezig zijn bij dit evenement en had zodoende mij naar voren geschoven als alternatief. Na een korte meeting met Peter, Patrice en de andere deelnemers (Johan Hofman, Steve Langreder en Triple Treat) was het duidelijk wie welke liedjes ging doen en wat er benodigd was qua kleding, werd er nog een afspraak gemaakt om kleding te passen bij Wat Doe Ik Je Aan?! te Wognum. Toen dat allemaal geregeld was, was het aan ons om thuis alles in te studeren en eventueel nog een avond te komen oefenen bij Popkoor Broadway.

Showtime

26 januari was het dan zover. Peter kon er zelf helaas niet bij zijn, dus had hij Karianne Regter gevraagd om toe te zien op de regie en het verloop van de avond. In de middag kwam iedereen aan en werd alles opgebouwd qua decor, licht en geluid.

Dit was voor de artiesten ook het moment om beter kennis te maken met de host voor de avond, Michael Diederich. Een zeer jolige man uit Amerika die zijn sporen heeft verdiend in de musicalindustrie in Nederland. Zijn energie in de presentatie pastte perfect bij de avond en maakte het helemaal compleet. Verder hadden we nog een soundcheck en even een paar nummers om in te zingen. Na samen gegeten te hebben, was het showtime. Wat een heerlijk ‘fout’ feestje was het. Dit was één van de tofste projecten die ik heb mogen doen. Ik heb enorm genoten van de heerlijke nummers die ik en de anderen mochten zingen en het enthousiaste publiek die op deze avond aanwezig was. Zie een korte samenvatting van mijn nummers hieronder.

Covertijd in de Vroolijke Frans

Eens in de twee maanden is er een evenement genaamd Covertijd in de Vroolijkheid in Uitspanning De Vroolijke Frans te Brummen. Hierbij organiseren een groep lokale muzikanten projecten voor een avondvullend concert rondom één bepaalde artiest of band. Er zijn bijvoorbeeld al edities geweest rondom Guns ’n Roses, AC/DC, Bruce Springsteen en The Police om er even een paar te noemen. Zelf heb ik de mazzel gehad om mee te mogen doen met twee edities.

Phil Collins

Gedurende de zomer van 2018 werd ik door Luuk Nengerman (manager en bandlid van o.a. Touch of Toto en Een Avond met H6) gevraagd of ik de leadzang voor de sessie rondom Phil Collins op me wilde nemen. Dit leek me een geweldige uitdaging om mijn stem op de proef te stellen. Het gaf me ook de kans om met meer muzikanten uit die regio in aanraking te komen. Dus zonder te twijfelen ben ik in het project gestapt en wat was het een heerlijke ervaring.

Allereerst is het uitermate interessant om in het oeuvre van grote artiesten te duiken en de essentie achter diens nummers te zoeken. Daarnaast is de muziek van Phil Collins niet weg te denken uit de popgeschiedenis. De stempel die hij daar op heeft gedrukt is simpelweg gigantisch. Het mogen spelen van hits als In The Air Tonight, You’ll Be In My Heart, Easy Lover en Something Happened On The Way To Heaven, maar ook minder bekende nummers als Seperate Lives en Don’t Lose My Number is een enorm plezier. Het uiteindelijke optreden was dan ook heerlijk om te doen met muzikale talenten als Luuk Nengerman, Berry Vink, Michiel Pelgrom, Christoph Korzec en Manon Wouterse.

BLØF

rvtentertainment-losstaandeprojecten-blofcovertijd

Nog geen half jaar later was het voor mij alweer zover. Er was eenzelfde soort avond gepland, maar dit keer met de muziek van BLØF. Er was alleen nog geen leadzanger voor gevonden en zodoende werd mij gevraagd of ik daar interesse voor had. Verder bestond de band uit Luuk Nengerman op gitaar, Berry Vink op de drums, Daan van der Zee op keys en vocals en Marcel Everts op basgitaar, inclusief een paar gastvocalen door Manon Wouterse. Na de eerste keer repeteren waren we al vrij zelfverzekerd over hoe we de nummers brachten. We hadden de luxe om nog een paar keer te kunnen repeteren en zo de randjes nog verder bij te schaven. Dit resulteerde in een fantastische avond met enthousiast publiek en heerlijke muziek. Nummers als Zo Stil, Omarm, Klaar Voor, Hou Vol Hou Vast, Blauwe Ruis en Liefs Uit Londen passeerde de revue. Er werd dikwijls hard meegezongen en zelf hebben we enorm genoten van deze show.